Wat is Lorem Ipsum

Waar komt het vandaan?

Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit de drukkerij- en zetterij. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in de branche sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een kombuis met lettertypen nam en deze door elkaar husselde om een lettertypeboek te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd, maar ook de sprong naar elektronisch zetwerk, die in wezen ongewijzigd is gebleven. Het werd gepopulariseerd in de jaren zestig met de release van Letraset-bladen met Lorem Ipsum-passages, en meer recentelijk met desktop publishing-software zoals Aldus PageMaker inclusief versies van Lorem Ipsum.

Het is al lang een vaststaand feit dat een lezer zal worden afgeleid door de leesbare inhoud van een pagina wanneer hij naar de lay-out kijkt. Het punt van het gebruik van Lorem Ipsum is dat het een min of meer normale verdeling van letters heeft, in tegenstelling tot het gebruik van ‚Inhoud hier, inhoud hier‘, waardoor het eruit ziet als leesbaar Engels. Veel desktop publishing-pakketten en webpagina-editors gebruiken Lorem Ipsum nu als hun standaardmodeltekst.

Er zijn veel variaties op passages van Lorem Ipsum beschikbaar, maar de meerderheid heeft in een of andere vorm veranderingen ondergaan, door ingespoten humor of door willekeurige woorden die er niet eens enigszins geloofwaardig uitzien. Als je een passage uit Lorem Ipsum gaat gebruiken, moet je er zeker van zijn dat er niets gênants verborgen zit in het midden van de tekst. Alle Lorem Ipsum-generatoren op internet hebben de neiging om vooraf gedefinieerde brokken te herhalen als dat nodig is, waardoor dit de eerste echte generator op internet is. Het gebruikt een woordenboek van meer dan 200 Latijnse woorden, gecombineerd met een handvol modelzinsstructuren, om Lorem Ipsum te genereren dat er redelijk uitziet. De gegenereerde Lorem Ipsum is dus altijd vrij van herhaling. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Lorem Ipsum niet zomaar willekeurige tekst. Het heeft wortels in een stuk klassieke Latijnse literatuur uit 45 voor Christus en is daarmee meer dan 2000 jaar oud. Richard McClintock, een professor Latijn aan het Hampden-Sydney College in Virginia, zocht een van de meer obscure Latijnse woorden, consectetur, uit een Lorem Ipsum-passage op en ontdekte de onbetwiste bron toen hij de citaten van het woord in de klassieke literatuur doornam. Lorem Ipsum komt uit secties